ΤΡΙΜΗΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΚΙΝΙΑΝΩΝ - ΛΑΓΟΥΤΙΑΝΩΝ - ΒΑΚΙΩΤΙΑΝΩΝ
"Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Τα χωριά μας / Σκινιάς - Λαγούτα - Βακιώτες

Ο Σκινιάς, η Λαγούτα κι οι Βακιώτες αποτελούν τα χωριά της "Τοπικής Κοινότητας Σκινιά" του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης, όπου το 2011 αριθμούσε 716 κατοίκους.
Έδρα του δημοτικού διαμερίσματος είναι ο Σκινιάς (611 κάτοικοι).

Σκινιάς

Το όνομα του χωριού είναι φυτωνύμιο, από το θάμνο σχίνος, ο οποίος λέγεται και σκίνος στην Κρήτη.

Ο Σκινιάς βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Πριανσό. Τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ίχνη πολιτισμού που χρονολογούνται από τα μινωικά χρόνια (διπλός πέλεκυς), τα ελληνιστικά χρόνια (ζώδιο ταύρου, κεφαλή γυναικείου ειδωλίου) και στα βυζαντινά χρόνια.

Για πρώτη φορά το χωριό το βρίσκουμε σε έγγραφα του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα, το 1373. Το 1583 στην ενετική απογραφή το συναντάμε με την ονομασία Schinea στην επαρχία Μπελβεντέρε με 76 κατοίκους. Το 1867 ο Σκινιάς εντάχθηκε στην επαρχία Μονοφατσίου, με οργανικό νόμο. Κατά την Τουρκοκρατία κατοικούνταν μόνο από Χριστιανούς (222 το 1881).

  • Από το 1879 μέχρι το 1925, ανήκε στο δήμο Σκινιά μαζί με άλλα 15 χωριά
  • Από το 1925 ως το 1931, στην κοινότητα Σκινιά ανήκαν μαζί με τα χωριά Ίνι, Μαχαιρά, Μοναστηράκι, Μιτσιτσίρι και Σωρακιανά
  • Το 1931 δημιουργήθηκε η κοινότητα Σκινιά μαζί με τη Λαγούτα και τις Βακιώτες.
  • Το 1999, καταργείται η κοινότητα Σκινιά και δημιουργείται το "Δημοτικό διαμέρισμα Σκινιά", όπου μαζί με τη Λαγούτα και τις Βακιώτες, ανήκουν στο δήμο Αρκαλοχωρίου.
  • Από το 2011, το δημοτικό διαμέρισμα Σκινιά, έχει μετονομαστεί σε "Τοπική Κοινότητα Σκινιά" και υπάγεται πλέον στο νέο διευρυμένο δήμο Μίνωα Πεδιάδας

Λαγούτα

Η Λαγούτα βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μ. και το 2001 αριθμούσε 83 κατοίκους. Η ακριβής τοποθεσία της είναι βόρεια του Σκινιά, στη νότια πλευρά του λόφου Παπούρα και σε απόσταση 48,3 χλμ. από το Ηράκλειο. Περιβάλλεται από δάσος πεύκων (άλσος από το 1968) και το όνομά της προέρχεται από το μουσικό όργανο, το λαούτο. Πιθανότατα ο οικισμός ήταν τόπος κατασκευής του εν λόγω μουσικού οργάνου. Παλαιότερα ήταν διαδεδομένη η καλλιέργεια κίτρων. Στον οικισμό βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.

Η Λαγούτα συγκροτήθηκε από τη Μινωική εποχή και είχε δεχθεί πολλές και σκληρές επιδρομές. Η Λαγούτα αναφέρεται για πρώτη φορά σε συμβολαιογραφικό έγγραφο το 1271 και ως Λαβούτα το 1373 , το 1583 ως Laguta με 107 κατοίκους στην επαρχία Μπελβεντέρε Το παλιό πηγάδι στα νοτιοανατολικά της Λαγούτας χρονολογείται από την εποχή της αραβικής κατάκτησης.

Βακιώτες

Οι Βακιώτες με 22 μόνιμους κατοίκους βρίσκονται 5 χλμ. βορειοδυτικά από το Σκινιά, σε υψόμετρο 220μ. και σε απόσταση 46,2 χλμ. από το Ηράκλειο. Διαρρέεται από τα ανατολικά από τον ποταμό Καραβαδιανό ή Σκινιανό και από τα βόρεια από τον Ινιώτη, παραποτάμους του Αναποδάρη. Στο χωριό βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Κατά την Τουρκοκρατία οι Βακιώτες κατοικούνταν από 46 Τούρκους και 21 Χριστιανούς, ενώ η παλαιότερη αναφορά στο χωριό γίνεται το 1301, σε συμβόλαιο του συμβολαιογράφου του Χάνδακα (σημ.Ηράκλειο), Β. Brixano,και ήταν φέουδο του Μαrcus Carnario το έτος 1369.